25 augustus 2020
Lange tijd trouwde mensen in Nederland in algehele gemeenschap van goederen. Alle goederen en schulden vielen, in beginsel, automatisch in de huwelijksgemeenschap, er ontstond één gezamenlijk vermogen. Het huwelijksvermogensrecht is door de jaren heen veranderd en sinds 1 januari 2018 kennen we de beperkte gemeenschap. Wat zijn de gevolgen?
Voor iedereen die sinds 1 januari 2018 is getrouwd, en geen huwelijksvoorwaarden heeft, geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen, voorhuwelijks vermogen en schenkingen vallen niet meer in die huwelijksgemeenschap. Er ontstaan meerdere vermogens binnen het huwelijk. Het vermogen van de ene partner, het vermogen van de andere partner én het gezamenlijke vermogen.
Wat gebeurt er als je gaat scheiden?
Bij een scheiding wordt alleen het gezamenlijke vermogen verdeeld en blijven de privévermogens privé. Daar komt ‘bewijs en administratie’ bij kijken. Als echtgenoten het niet eens zijn over wat verdeeld moet worden moeten ze aantonen welke vermogensbestanddelen aan hen in het privé toebehoren. Slaagt je niet in het leveren van dat bewijs dan kan de prachtige kunstverzameling, die je voor het huwelijk of uit privé middelen hebt aangeschaft, ineens voor de helft aan je ex-partner toekomen.
Het bijhouden van een goede administratie kan dat leed voorkomen. De ervaring leert dat, wanneer het nog goed gaat binnen een huwelijk, mensen zich niet actief bezig houden met zo’n administratie. Vooral als partners langere tijd samen zijn, is het op een gegeven moment vaak niet meer duidelijk wat van wie is.
Juridische tip: ‘wie schrijft die blijft’
Al is het niet romantisch, voer een goede administratie, ook al lijkt dat overbodig omdat het goed gaat tussen jullie. Praten over wat privé en wat gezamenlijk is, vóór en tijdens het huwelijk, vermindert de kans op een “vechtscheiding”. Immers geen van beide echtgenoten komt dan voor verrassingen te staan als het gaat om de vermogensrechtelijke afwikkeling. Mocht je meer informatie willen over hoe je eenvoudig een goede administratie voert neem dan contact op.
Mr. Anneloes van Tuijn