18 november 2014
Veel woningbouwverenigingen verhuren hun woningen met de voorwaarde dat de huurder zijn of haar hoofdverblijf in de huurwoning dient te hebben. Deze voorwaarde wordt veelal overeengekomen in de huurovereenkomst en/of de algemene voorwaarden. Indien de huurder niet zijn of haar hoofdverblijf heeft in de woning, kan de woningbouwvereniging op grond daarvan ontbinding van de huurovereenkomst vorderen, maar hoe zit dat wanneer de huurder in detentie verblijft?
Casus
In het onderhavige geval is door de kantonrechter in een verstekvonnis (de huurder was niet in de procedure verschenen) de huurovereenkomst ontbonden en is de huurder veroordeeld tot ontruiming van woning en tot betaling van een huurschuld. De huurder voldoet daarna de huurschuld en gaat in verzet tegen het verstekvonnis. De kantonrechter overweegt dat de huurder niet in de woning heeft kunnen verblijven wegens de voorlopige hechtenis, maar dat de huurder daarmee niet zijn domicilie in de woning heeft verloren, zelfs niet wanneer de voorlopige hechtenis een langdurig karakter heeft. De kantonrechter vernietigt derhalve het verstekvonnis. De woningbouwvereniging stelt hiertegen hoger beroep in.
Oordeel gerechtshof
Het gerechtshof overweegt, dat het in deze zaak gaat over de vraag of de huurder zijn hoofdverblijf elders heeft gehad door zijn detentie. Volgens het gerechtshof wordt het antwoord op die vraag niet alleen bepaald door de intentie van de huurder, maar ook door de concrete feiten en omstandigheden rond het gebruik van de woning en rond de leefsituatie van de huurder. De huurder heeft door ruim 18 maanden detentie niet zelf in de woning gewoond, waaruit blijkt dat de huurder zijn hoofdverblijf ergens anders heeft gehad. Daarnaast neemt het gerechtshof in haar beslissing mee, dat de woningbouwvereniging rekening dient te houden met de woningschaarste en wachttijden voor woningzoekenden en dat van de woningbouwvereniging derhalve niet kan worden verlangd dat de huurwoningen langdurig leeg staan. De huurovereenkomst wordt ontbonden en de huurder wordt veroordeeld tot ontruiming.
Juridische tip
Het hebben van het hoofdverblijf in een huurwoning is voor woningbouwverenigingen vaak van groot belang. Als huurder dien je er zorg voor te dragen dat jijzelf of in ieder geval leden van jouw huishouden de woning daadwerkelijk gebruiken. Laat de woning niet te lang leeg staan. Voor woningbouwverenigingen is het van belang de voorwaarde van het hoofdverblijf goed vast te leggen in de huurovereenkomst en/of de algemene voorwaarden. Mocht u vragen hebben over het hoofdverblijf in een huurwoning, dan wel over huurrecht in het algemeen (zowel woonruimte als bedrijfsruimte), neem dan gerust contact op.
Joost Hofman