NOW 5.0
De NOW-regeling is weer terug van weggeweest. Op 26 november heeft het kabinet laten weten dat er weer een steunpakket (NOW 5.0) komt naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen. Wat zijn de regels voor de nieuwe NOW5?
De NOW5 verschilt niet heel veel van haar voorgangers, maar er zijn wat nieuwe punten. Starters komen nu ook in aanmerking voor de NOW 5.0. Dit is een nieuw aspect. Wel moet de onderneming gestart zijn na 1 februari 2020 en voor 30 september 2021. Voorheen vielen starters buiten de ‘NOW-boot’ en konden zij via de NOW geen steun ontvangen.
Nog steeds moet sprake zijn van minimaal 20% omzetverlies, maar het maximaal op te geven omzetverlies is 80%. Ook als het te verwachten omzetverlies tussen de 80 en 100% geschat wordt. Van het geschatte opgegeven omzetverlies wordt 85% vergoed. Het te verwachten omzetverlies wordt berekend over de maanden november en december 2021.
De loonsomvrijstelling gaat van 10% naar 15%. Dat betekent dat de loonsom van de werkgever met 15% mag dalen, zonder dat dit consequenties heeft op de uiteindelijke hoogte van de subsidie. Voor de werkgever blijft de inspanningsverplichting om werknemers te begeleiden ‘van-werk-naar-werk’ bestaan. De werkgever moet voor de sluiting van het aanvraagloket met het UWV bellen als zij de NOW5 aan willen vragen, maar tussen 27 november en 31 december 2021 een werknemer hebben ontslagen. Als dit niet gebeurt, krijgt de werkgever een boete van 5% op de subsidie.
Verder blijft het bonus- en dividendverbod over heel 2021 van kracht (voor het gehele concern) en ondernemingen mogen ook geen eigen aandelen inkopen.
Werkgevers kunnen via het UWV de aanvraag starten voor de NOW 5.0.
Indien u vragen heeft over de NOW of een andere arbeidsrechtelijke kwestie, neem dan gerust contact op.
mr Alissa van der Voet Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht