15 november 2016
Interlandelijke adoptie is de laatste tijd regelmatig in het nieuws geweest. De vraag is of en zo ja hoe de regelgeving voor interlandelijke adoptie zich zal ontwikkelen. Feit is dat Interlandelijke adoptie met grote regelmaat voorkomt. Echter ook Nederlandse adoptie komt, hoewel in mindere mate, regelmatig voor.
Wanneer sprake is van een situatie waarbij zelf voor het kind zorgen geen optie is, dan kan de biologische ouder overwegen het kind af te staan ter adoptie. Zwangere vrouwen die in een dergelijke positie verkeren, kunnen bijvoorbeeld terecht bij het FIOM (de specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen).
Wanneer een beslissing tot het doen van afstand ter adoptie wordt genomen, komen de Raad voor Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg in zicht. Wanneer vaststaat dat het kind niets meer van zijn biologische ouder(s) in die hoedanigheid te verwachten heeft, komen de aspirant adoptie ouders in beeld, die het kindje willen opnemen in hun gezin, willen verzorgen en opvoeden en alles willen bieden die het nodig heeft.
Wanneer de aspirant adoptie ouders de minderjarige gedurende één jaar verzorgd en opgevoed hebben, kan een verzoek tot adoptie worden ingediend bij de rechtbank. De procedure vormt het slotstuk van een vaak jarenlang proces voor de ouders.
Juridische Tip
Indien u aspirant adoptie ouder bent en nadere informatie wenst over de te voeren procedure, neem dan gerust eens vrijblijvend contact op. In de afgelopen twee jaar heb ik verschillende procedures tot adoptie binnen Nederland succesvol afgerond. Uiteraard kunt u ook terecht voor andere meer voorkomende adoptiezaken zoals interlandelijke adoptie en partneradoptie.
Anneloes van Tuijn