Koppelverkoop, een oneerlijke handelspraktijk
Bijna iedereen is lid van de ANWB met zijn van oudsher bekende en ongeëvenaarde Wegenwacht. Bijna iedereen, want er zijn automobilisten die hun wegenheil elders zoeken.
Maar als deze niet-aangeslotenen – uiteraard op een late avond dat niemand verder bereikbaar is – met pech onderweg komen te zitten (stilstaan dus) kan het gebeuren dat zij een beroep doen op de ANWB pechhulp. En dan gebeurt er iets typisch.
De ANWB Wegenwacht komt dan ter plaatse om de nood te lenigen en doet dat ook op bekwame wijze. Van de niet-aangesloten pechklant wordt voor het verlenen van de ANWB hulp echter wel verlangd dat hij bij de ANWB een abonnement voor ten minste de duur van 1 jaar afsluit.
Dit is typisch koppelverkoop.
Koppelverkoop wordt juridisch gekwalificeerd als een oneerlijke handelspraktijk. Daarvan is sprake als een handelaar in strijd met zijn professionele toewijding handelt of zijn handelspartner (consument) beperkt in zijn besluitvorming. In geval van oneerlijke handelspraktijken kan de consument de transactie achteraf ongeldig verklaren (vernietigen). Dit is wettelijk geregeld.
Dit betekent, dat het niet-lid dat in ruil voor zijn depannage door de ANWB een jaarabonnement heeft moeten nemen, achteraf dat abonnement kan annuleren en dat dus de ANWB geen lid er bij heeft gekregen.
Verrassend resultaat?!
Ik kan u met nog wel meer zaken verrassen..
mr Jean van Zinnicq Bergmann Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht