Seksuele intimidatie op de werkvloer II
Ik blijf me verbazen over het feit, dat mannelijke werknemers vaak niet eens in de gaten hebben hoe ernstig hun gedrag ten opzichte van vrouwelijke collega’s kan zijn. Daarmee door blijven gaan, ondanks talloze waarschuwingen, kan zware gevolgen hebben. Seksuele intimidatie komt op de werkvloer helaas nog te vaak voor.
De casus
In de volgende zaak heeft seksuele intimidatie voor de werkgever ernstige financiële consequenties gehad. Het speelde zich af in een schouwburg, waar een vijftienjarige medewerkster werkzaam was in de horeca. Op enig moment werd er een chef kok aangenomen. Die kok heeft de jonge werkneemster op uiterst vervelende wijze benaderd. Het ging daarbij om gedragingen als een arm om haar heen slaan, het ongewenst geven van een knuffel, het meisje vasthouden aan haar schouders als hij achter haar kwam staan en opmerkingen als ‘kom maar bij papa’ en ‘heb je nog een tweelingzus van 30? Dan is het eindelijk wel legaal’.
Nadat zij zich beklaagd had bij de werkgever is de kok voor enige tijd geschorst en heeft hij een officiële waarschuwing gekregen. Dan zou je denken, dat hij zich nog eens zou bedenken om het meisje te belagen, maar dat was helaas niet het geval. Het meisje heeft daardoor ernstige psychische problemen opgelopen en had zelfs depressieve en suïcidale klachten. Daarvoor is zij onder behandeling komen te staan bij een psycholoog en psychiater. Uiteindelijk heeft zij zich ziek gemeld en om haar gezondheid niet verder te belasten heeft zij ontslag genomen.
De procedure
Vervolgens heeft zij de werkgever aansprakelijk gesteld omdat de schade tijdens het werk is opgelopen. Aanvankelijk wees de kantonrechter de vordering af, omdat niet gebleken was, dat de werkgever haar zorgplicht geschonden had en ook zou niet vast zijn komen te staan dat de gezondheidsklachten veroorzaakt waren door de voorvallen op de werkvloer. Het Gerechtshof dacht daar anders over, waarbij de verklaringen van de Arboarts, de huisarts, de behandelende psychologen en de psychiater betrokken werden. De werkgever werd dus alsnog aansprakelijk gesteld voor de geleden en te lijden schade.
Goed advies
Het valt aan te bevelen om een klachtregeling van kracht te laten zijn. Is die er niet, dan doet de werkgever er in zulke situaties goed aan om gesignaleerde klachten uiterst serieus te nemen. Herkent u zich in deze situatie en zoekt u iemand die u kan voorzien van arbeidsdeskundige advies? Neem dan gerust contact met mij op.
Mr J. (Hanneke) van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat Arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht