21 januari 2014
Bedrijfsuitjes of andere uitjes met collega’s komen veelvuldig voor en zijn vaak erg onschuldig. Denk daarbij aan bowlen, kookcursussen, uiteten of gewoon een avondje stappen, maar soms wordt er wel eens wat meer georganiseerd en komen stripclubs of zelfs de Wallen in het programma voor, zoals in het onderhavige geval. De manager had bij een teamuitje een aanvullend programma aangekondigd met de titel “Ondeugd op de Wallen”.
Casus
Nadat bekend was geworden dat de werknemer, die ruim twee jaar in dienst was als manager, een aanvullend programma had georganiseerd bij een teamuitje met een hoog gehalte aan seksualiteit, is de werknemer op non-actief gesteld. De manager had wel expliciet aangegeven dat het aanvullende programma, met de titel “Ondeugd op de Wallen”, een privé aangelegenheid was, echter was de werkgever van mening dat de handelswijze van de werknemer buitengewoon opgepast en ongewenst was. De medewerkers die aan dit programma hebben deelgenomen werden één voor één geblinddoekt en een ruimte binnen gevoerd zonder te weten wat hen te wachten stond. De medewerkers werd uiteindelijk een striptease-act voorgeschoteld. De werkgever was hier niet van gediend en heeft in deze kwestie dan ook de kantonrechter verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst zonder toekenning van een vergoeding. De werknemer heeft hiertegen verweer gevoerd.
Oordeel kantonrechter
De kantonrechter is van oordeel dat wanneer een manager aan zijn medewerkers een activiteit aanbiedt, deze activiteit niet meer als zuiver een privéactiviteit gezien kan worden. De verantwoordelijkheid van een werknemer stopt niet bij het einde van de werktijd. De werknemer heeft de grenzen die een manager in acht behoort te nemen ruimschoots overschreden. De arbeidsovereenkomst wordt derhalve ontbonden, echter niet op grond van een dringende reden, zoals de werkgever primair had verzocht. De leidinggevende van de werknemer heeft zelf namelijk niet het goede voorbeeld gegeven door onder meer een relatie aan te gaan met een werkneemster en een bezoek te brengen met zijn managementteam aan een club waar het personeel schaars gekleed gaat. De werkgever heeft wel terecht het vertrouwen in de werknemer als manager verloren. Op grond van dit alles ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met toekenning van een vergoeding aan de werknemer van één maandsalaris.
Juridische tip
Bedrijfsuitjes of uitjes met collega’s komen veelvuldig voor en waarschijnlijk eindigen deze uitjes ook wel eens in uitgaansgelegenheden waar het personeel iets schaarser gekleed gaat dan normaal. Bedenk dan in ieder geval vooraf, dat dit (ook al is het een ‘privé’ aangelegenheid) invloed kan hebben uw relatie met uw werkgever en dat dit die relatie op scherp kan zetten en zelf kan leiden tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst zoals hierboven is gebleken. Mocht u als werknemer, dan wel als werkgever hierover vragen hebben of over arbeidsrechtelijke kwesties in het algemeen, neem dan gerust contact op.
Joost Hofman