Het recht op ‘onbereikbaarheid’ van de werknemer
Tegenwoordig heeft iedereen er wel eens mee te maken: stress op het werk. Van even snel een telefoontje opnemen tot uren achter je computer zitten in je vrije tijd om alle mailtjes weg te werken. Waar ligt de grens tegenwoordig tussen werk en privé? Welke rechten heb je als werknemer?
Op deze vragen wil het Europees Parlement ook antwoord. De Europese Commissie is gevraagd om het ‘recht op onbereikbaarheid’ ofwel ‘the right to disconnect’ vast te leggen in nieuwe regelgeving. Waarom is dit zo belangrijk? Werknemers die altijd maar bereikbaar zijn en dus doorwerken in hun vrije tijd, lopen het risico op gezondheidsklachten. Denk hierbij aan een burn-out, depressiviteit of overspannenheid. Het Europees Parlement is van mening dat dit te allen tijde voorkomen dient te worden en er nieuwe regelgeving nodig is. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog even de vraag. Het is altijd gunstiger als werkgevers zelf afspraken maken met hun werknemers.
Echter, in deze tijd is het steeds lastiger om de grenzen tussen werk en privé in stand te houden. Vanwege de coronapandemie werken we vrijwel allemaal vanuit huis. Voor veel mensen betekent dit al een vervaging tussen privé en werk. In Frankrijk hebben werknemers al jaren het recht om onbereikbaar te zijn buiten werkuren. In Nederland wordt sinds 2017 voor een vergelijkbare regeling gepleit. Het recht op onbereikbaarheid zou werknemers moeten beschermen tegen de snel groeiende digitale economie. Of de Europese Commissie daadwerkelijk nieuwe regelgeving op zal stellen is nog de vraag, maar natuurlijk hebben werknemers binnen het Nederlandse recht ook rechten.
Merkt u dat de grens tussen werk en privé snel aan het vervagen is? Maak dit bespreekbaar bij uw werkgever. Lukt dit niet? Neem dan gerust contact met mij op voor advies.
Mr. Hanneke van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht