Eerste levensbehoefte of ontslag op staande voet?
In deze zaak gaat het om een cateringmedewerker die water uit een flesje, dat over was na een vlucht, overgoot in zijn eigen dobber. Deze medewerker was al ruim 25 jaar in dienst, maar het zich ‘onrechtmatig toe-eigenen’ van een flesje water of de inhoud daarvan weegt zwaarder dan de duur van zijn dienstverband. Hoe zit dat precies?
Casus
Werknemer is sinds 1994 in dienst bij KLM Catering Services Schiphol (KCS). Werknemer hield zich bezig met het afhandelen van vertrekkende en terugkerende cateringtrolleys. In de gedragscode van KCS is expliciet opgenomen dat het zich ‘onrechtmatig toe-eigenen’ van eigendommen van KCS of haar klanten niet is toegestaan. De sanctie hierop is ontslag op staande voet. Alle werknemers van KCS hebben op 1 september 2019 een eigen ‘dopper’ gekregen. Het gebruik van andere flesjes was niet meer toegestaan. Op 10 oktober 2019 goot de werknemer water uit een gebruikt flesje over in zijn eigen dopper. Hiermee heeft de werknemer zich dit flesje en/of de inhoud daarvan onrechtmatig toegeëigend, waardoor ontslag op staande voet volgde.
De procedure
Werknemer heeft de kantonrechter verzocht het ontslag te vernietigen. Het ontslag was rechtsgeldig gegeven volgens de kantonrechter en wees het verzoek af. Werknemer ging vervolgens in hoger beroep. KCS hanteert een streng ‘zerotolerancebeleid’ ten aanzien van bagatelzaken. Dit beleid wordt geacht bekend te zijn bij alle werknemers. Alle persoonlijke omstandigheden zoals de duur van het dienstverband, goed functioneren en de ernstige gevolgen van een dergelijk ontslag, staan niet in de weg aan de rechtsgeldigheid van dit ontslag. Het hof oordeelt dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven.
De les die hieruit getrokken kan worden is dat men zich als werknemer te allen tijde bewust moet zijn van de geldende regels en protocollen binnen een onderneming. Een werknemer dient zich aan deze regels en protocollen te houden, ook na 25 jaar dienstverband. Wanneer een werknemer in strijd handelt met geldende regels, kan een ontslag op staande voet dus het gevolg zijn.
Mr. Hanneke van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht