Erfrechtelijke opvolging in het familiebedrijf toegespitst op de B.V.
Familiebedrijven komen veel voor in de Nederlandse economie. Er zijn ruim 600.000 B.V.’s die als familiebedrijf kwalificeren. Er komt onvermijdelijk een moment dat erfrechtelijke opvolging en overdracht aan de orde komen. Dat kan gepland gebeuren of ongepland na overlijden. Dan komt ervende familie om de hoek kijken. Familie heb je en kun je niet uitkiezen.
Familie
Het standaard voorbeeld is een vader met een aantal kinderen. Vader staat voor de keuze om te beslissen wie van zijn kinderen het bedrijf kan/zal voortzetten. Hij doet er goed aan dit bij leven te regelen door het kind van zijn keuze in die positie te manoeuvreren. En vervolgens ook in zijn testament het nodige te regelen om te voorkomen dat zijn keuze wordt belemmerd door de andere kinderen. We spreken hier van erfrechtelijke opvolging.
De besloten vennootschap
Binnen de B.V. ligt de macht bij de aandeelhouders, de goden van de B.V. Vader kan allerlei soorten aandelen creëren, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om zeggenschap en het vermogen van elkaar te splitsen. Het kind van zijn keuze krijgt dan bijvoorbeeld de stemgerechtigde aandelen en de andere kinderen de stemrechtloze aandelen of certificaten. Zo zijn er vele mogelijkheden en tussenvormen, al naar gelang de wensen en inzichten van de erflater.
Het testament
In het testament kan vader werken met legaten en ontervingen. Door het gebruik van legaten kan de legitieme portie worden geneutraliseerd, in die zin dat vaders wil zal geschieden en de kinderen door straf en beloning worden verleid om de wil van vader te volgen.
Best een gecompliceerde materie die erfrechtelijke opvolging. Steeds moet men ad hoc kijken naar wat passend is. Men stemt alles af op de wensen en mogelijkheden die er zijn. Vader doet er goed aan, mede ter voorkoming van familieruzies na zijn overlijden, de zaken helder en eenduidig te regelen. Zijn erfgenamen zijn dan ontheven van de verplichting met elkaar ruzie te maken.
Heeft u vragen over een erfrechtelijke kwestie? Kom gerust eens praten, nu het nog kan.
Mr. Jean van Zinnicq Bergmann Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat erfrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht