Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Volgens de brochures had de auto (een Jaguar I-pace, in 2018 gekocht voor € 89.235,-) een actieradius van 480 km (WLTP). De koper haalde in de winter, maar nauwelijks 300 km en kwam bij de dealer verhaal zoeken. Toen deze geen krimp wilde geven, wilde de koper de auto teruggeven en zijn geld terug. Daar werden de twee het uiteraard niet over eens en de rechter moest er aan te pas komen. Tot aan de Hoge Raad, nadat eerst de rechtbank de dealer in het gelijk had gesteld, maar het gerechtshof een andere mening was toegedaan en de vordering van de koper alsnog had toegewezen. De Hoge Raad – in inmiddels jun 2014 – was hiermee eens.
Volgens de Hoge Raad mocht de koper er op grond van de mededelingen over de actieradius van de auto in de brochures en op de website immers van uitgaan dat die actieradius bij normaal rijgedrag ook in de winter duidelijk hoger zou zijn dan de daadwerkelijk bereikte 300 km. Dit betekende dus dat de verkoper op grond van de koopovereenkomst een auto met die eigenschap had moeten leveren.
Nu de actieradius van de auto in de winter daadwerkelijk hooguit 300 km was en dus minder dan de in de brochures vermelde 480 km, beantwoordde de elektrische auto niet aan de overeenkomst, zoals dat juridisch heet.
De dealer moest dus de auto terugnemen en de koper terugbetalen. Resultaat na zes jaar procederen. Wat er met de auto gebeurd is, vertelt het verhaal niet.
Aardig om te melden, dat destijds in de brochures en op de website melding werd gemaakt van “actieradius van 480 km”, terwijl de aanprijzingen nu spreken van “actieradius (tot maximaal) 470 km”. Nog steeds overdreven, maar waarschijnlijk wel veilig.
Vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen!
mr Jean van Zinnicq Bergmann Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat erfrecht ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht