Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
Een faillissement is nooit leuk. Het kan je plotseling overvallen en zorgen voor veel onzekerheid, vooral als werknemer. Ineens sta je voor de vraag: “Wat gebeurt er nu met mijn baan?” Ook voor de werkgever kan het faillissement een lastig proces zijn. In deze blog leg ik uit wat een faillissement betekent, wat de gevolgen zijn voor de werknemers en geef ik tips voor zowel werknemer als werkgever.
Wat is een faillissement?
Een bedrijf gaat failliet wanneer lopende verplichtingen (het betalen van rekeningen) niet meer nagekomen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door tegenvallende omzet, te hoge kosten, of andere financiële problemen. Een faillissement wordt meestal uitgesproken door de rechtbank op verzoek van schuldeisers of het bedrijf zelf. Zodra het faillissement officieel is uitgesproken, wordt een curator aangesteld die het vermogen van het bedrijf beheert en kijkt hoe de schulden kunnen worden afbetaald.
Gevolgen voor de werknemer
Als werknemer kan het faillissement van je werkgever grote gevolgen hebben. Dit is wat je kunt verwachten:
Beëindiging van de arbeidsovereenkomst
Na een faillissement kan de curator besluiten om arbeidsovereenkomsten te beëindigen. Dit gebeurt meestal omdat het bedrijf niet langer in staat is om de lonen te betalen. Je wordt dan ontslagen, maar gelukkig zijn er bepaalde regels om je te beschermen.
Uitbetaling van achterstallig loon
Als je nog loon tegoed hebt, hoef je niet bang te zijn dat je dit niet meer krijgt. De Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) biedt namelijk een vangnet. Zij betalen niet alleen achterstallig loon, maar ook vakantiegeld en niet-opgenomen vakantiedagen over de laatste 13 weken vóór het faillissement. Dit geeft je enige zekerheid terwijl je op zoek gaat naar ander werk.
Verlies van werkzekerheid
Als het bedrijf waar je werkt niet doorgaat na het faillissement, betekent dit dat je werkloos wordt. Je zult dan op zoek moeten naar een nieuwe baan. Gelukkig heb je, naast de bovengenoemde compensaties, vaak recht op een werkloosheidsuitkering (WW) via het UWV.
Gevolgen voor de werkgever
Een faillissement is voor een werkgever niet alleen een zakelijke, maar vaak ook een emotionele klap. Dit zijn een aantal gevolgen waar een werkgever rekening mee zal moeten houden:
Beheer van het bedrijf door de curator
Als werkgever verlies je de zeggenschap over je bedrijf. De curator neemt de leiding en bepaalt hoe de bezittingen worden verdeeld onder de schuldeisers. Dit kan betekenen dat je belangrijke zakelijke beslissingen uit handen moet geven.
Afwikkeling van schulden
Een faillissement betekent niet dat je persoonlijke schulden wegvallen. Als eigenaar van een bv of nv ben je meestal niet persoonlijk aansprakelijk, maar als je een eenmanszaak of vof hebt, kunnen privébezittingen wel worden aangesproken om de schulden te vereffenen.
Emotionele impact
Naast de financiële gevolgen heeft een faillissement vaak ook een enorme emotionele impact. Het verlies van een bedrijf kan voelen als een persoonlijk falen, wat kan leiden tot stress, schuldgevoelens en onzekerheid over de toekomst.
Tips voor werknemers
(1) Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over je rechten en mogelijkheden. Neem direct contact op met het UWV voor informatie over je rechten op uitbetaling en werkloosheidsuitkering.
(2) Begin meteen met het zoeken naar nieuwe kansen. Laat je netwerk weten dat je beschikbaar bent en overweeg om je profiel op LinkedIn te updaten. Vraag aan collega’s of ze je kunnen aanbevelen of tips hebben voor nieuwe vacatures.
(3) Gebruik de tijd die je nu hebt om je CV te updaten en sollicitatiegesprekken voor te bereiden. Oefen met het beantwoorden van veelvoorkomende vragen en laat zien dat je flexibel en veerkrachtig bent.
Tips voor werkgevers
(1) Een faillissement kan veel onzekerheid veroorzaken bij je werknemers. Wees zo transparant mogelijk over de situatie, ook al is het moeilijk. Dit zorgt voor vertrouwen en begrip, zelfs in een moeilijke tijd. Zorg dat zij goed geïnformeerd zijn over de stappen die ze moeten nemen, en dat ze op tijd hun loon en andere rechten via het UWV kunnen claimen.
(2) Zorg ervoor dat je goede juridische hulp inschakelt om je door het faillissement te loodsen. Een advocaat of financieel adviseur kan je helpen om te gaan met de schuldeisers, de curator, en alle administratieve verplichtingen.
(3) Een faillissement betekent niet altijd het definitieve einde. Soms is een doorstart mogelijk, waarbij het bedrijf in afgeslankte vorm verder kan gaan. Overleg met de curator of er mogelijkheden zijn om (delen van) je bedrijf te behouden.
Conclusie
Het faillissement van een bedrijf is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor werknemers als voor de werkgever zelf. Voor werknemers biedt het UWV gelukkig een vangnet voor achterstallige betalingen en werkloosheidsuitkeringen. Voor werkgevers is het een tijd van afscheid nemen van het bedrijf en het regelen van financiële verplichtingen. Door transparant en voorbereid te zijn, kunnen beide partijen de impact van een faillissement beperken en zich sneller aanpassen aan de nieuwe situatie.
Heb je te maken met een faillissement? Blijf dan rustig, wees goed voorbereid en zoek waar nodig juridische of financiële hulp. Neem gerust contact met ons op als je hier een vraag over hebt!
mr Alissa van der Voet Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht