Ontslag van een executeur
De zogenaamde executeur heeft een belangrijke positie bij de afwikkeling van een nalatenschap. Vaak is een naaste van de erflater aangewezen om deze taak te vervullen. Bij de uitoefening van deze taak kunnen meningsverschillen ontstaan. Wat te doen wanneer deze meningsverschillen tussen veelal de erven en de executeur onoverbrugbaar worden? Dat speelde bijvoorbeeld in de volgende zaak.
Casus
In deze zaak bij de rechtbank Rotterdam ging het om de afwikkeling van een nalatenschap met negen erfgenamen. De executeur kan een naaste zijn of een onafhankelijke professionele executeur die door de rechtbank benoemd wordt. Dit laatste was in deze zaak het geval. In deze zaak zijn de verhoudingen tussen de executeur en de erfgenamen verstoord geraakt en de erfgenamen vertrouwden de executeur niet meer. De erfgenamen besloten daarom dat zij van de executeur af wilden. Hoe zit dat?
Ontslag, hoe zit dat precies?
Een executeur kan ontslagen worden door de kantonrechter op verzoek van een erfgenaam, mede-executeur of het Openbaar Ministerie als sprake is van gewichtige redenen (artikel 4:149 lid 2 BW). Van gewichtige redenen kan gesproken worden wanneer de executeur in ernstige mate tekortschiet in de vervulling van zijn taak.
Waar moet dan aan gedacht worden? Denk aan een executeur die steelt uit de nalatenschap, een executeur die bij de uitoefening van zijn taak partijdig is en niet in het belang van de nalatenschap handelt, een executeur die niet voldoet aan de informatieplicht uit artikel 4:148 BW of een executeur die niet over de nodige kwaliteiten beschikt die nodig zijn voor een goede afwikkeling van de nalatenschap.
Een andere grond waarop het ontslag van de executeur verzocht kan worden, is vanwege wantrouwen. Soms komt het voor dat erfgenamen de executeur niet vertrouwen. Dit wantrouwen moet gebaseerd zijn op concrete en objectieve feiten en omstandigheden waaruit het wantrouwen blijkt.
Dergelijk wantrouwen bestond ook in de eerder aangehaalde Rotterdamse zaak. De erfgenamen hebben daarom een verzoek tot ontslag van de executeur ingediend. Opmerkelijk genoeg verweerde de executeur zich hier niet tegen en hij erkende dat de verhoudingen met de erfgenamen verstoord waren. De executeur legde zich daarom ook neer bij het gevraagde ontslag. Op grond van voldoende gewichtige redenen (artikel 4:149 lid 1 onder f en lid 2) heeft de kantonrechter de executeur in deze zaak vervolgens ontslagen.
Conclusie
Binnen het erfrecht gelden enorm veel regels, waar een erfgenaam niet altijd zicht op heeft. Het is altijd raadzaam om bij onenigheden of specifieke vraagstukken over de nalatenschap of het handelen van een executeur advies in te winnen. Heeft u een erfrechtelijk geschil of vragen daaromtrent? Schroom niet om contact op te nemen.
mr Jean van Zinnicq Bergmann Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat erfrecht ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht