Ontruiming woonruimte: huurachterstand
Het betalen van de huursom vormt dé kernverplichting van de huurder. Het laten ontstaan van een huurachterstand, levert een tekortkoming in de nakoming op. Afhankelijk van de omstandigheden, kan dat een ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigen. Vaak met een ontruiming tot gevolg. Als vuistregel wordt veelal gehanteerd dat een huurachterstand van drie maanden voldoende is voor een ontruimingsvonnis. Toch is dat niet altijd het geval, zo ook in deze zaak die diende bij de kantonrechter te Nijmegen.
Casus
Een woningstichting vorderde daar ontbinding van de huurovereenkomst, vanwege een huurachterstand van welgeteld vijf maanden. Inmiddels zo’n € 3.760,90. In veel gevallen een klare zaak. Toch oordeelde de kantonrechter hier anders en wees de vorderingen af. Dat had met name te maken met de bijzondere omstandigheden van de huurder.
Allereerst overwoog de kantonrechter dat de achterstand verband hield met een (later bleek onterechte) afwijzing van een uitkeringsaanvraag. De betreffende huurder heeft de uitkering later alsnog toegewezen gekregen. Daardoor is zij nu wel in staat om de lopende huurtermijnen te voldoen. Ook is zij druk in de weer om haar schulden in te lopen.
De kantonrechter hecht veel waarde aan het feit dat deze op zich positieve ontwikkelingen, zouden worden doorkruist door een ontruiming. De huurder zou daardoor alleen maar dieper in het dal geraken. Ook is van groot belang dat er twee inwonende minderjarige kinderen zijn betrokken in de zaak. Hun belang dient meegewogen te worden. Ten laatste had de woonstichting verzaakt om tijdig de huurder aan te melden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat had daadwerkelijk verschil kunnen maken, achtte de kantonrechter.
Conclusie
Alles meegewogen, concludeerde de kantonrechter dat de huurachterstand van vijf maanden in dit concrete geval niet voldoende was voor een ontbinding van de huurovereenkomst. De gevorderde ontruiming werd daarom afgewezen.
De aangehaalde uitspraak laat zien dat verhuurders niet al te gemakkelijk mogen uitgaan van de aloude vuistregel van drie maanden. Voor huurders in moeilijke betaalposities laat de uitspraak zien dat het niet per definitie een verloren zaak is, wanneer zij een huurachterstand hebben. Voor zowel huurders als verhuurders is het daarom aangewezen om tijdig juridisch advies in te winnen. Ik sta u daarin graag bij!
mr Mats Klaren Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat huurrecht ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht