11 december 2018
De Tweede Kamer lijkt een meerderheid te hebben bereikt voor het wetsvoorstel om de termijn voor partneralimentatie te beperken. De nieuwe wetgeving zal pas ingaan op 1 januari 2020 en van toepassing zijn op echtscheidingen die daarna worden uitgesproken.
In de nieuwe situatie zou de hoofdregel worden dat de duur van de partneralimentatie vijf jaar wordt in plaats van twaalf. Er zullen echter een aantal uitzonderingen zijn.
Als de minst verdienende partner geboren is voor 1970 of binnen 10 jaar na de scheiding de AOW leeftijd bereikt en het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd bestaat in beginsel een recht op partneralimentatie gedurende 10 jaar. Als de echtgenoten kinderen hebben jonger dan twaalf jaar blijft de minst verdienende partner twaalf jaar aanspraak op een bijdrage behouden. Er is ook een mogelijkheid om in uitzonderlijke situaties een langere termijn dan vijf jaar toe te wijzen (hardheidsclausule).
De groep uitzonderingen is groot maar toch brengt nieuwe wet een enorme veranderingen van de rechten en plichten omtrent partneralimentatie met zich mee.
Ook onder de huidige wetgeving kan sprake zijn van een situatie die invloed heeft op de duur van de onderhoudsplicht. Een nieuwe relatie of wangedrag van de alimentatiegerechtigde kan het recht op partneralimentatie in sommige gevallen doen eindigen. Er kan ook sprake zijn van een situatie waarbij de huwelijks gerelateerde behoefte is verbleekt of de alimentatiegerechtigde in staat kan worden geacht in het eigen levensonderhoud te voorzien.
Heeft u vragen over partneralimentatie of de eventuele beëindiging daarvan neem dan eens contact met ons op.
Anneloes van Tuijn