14 augustus 2019
Afgelopen week was er weer aandacht in de media voor het feit dat eind augustus en begin september doorgaans meer mensen op zoek gaan naar een advocaat of mediator dan in de rest van het jaar. Want als de beslissing om de relatie te verbreken genomen is wat dan? Of je nu getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont al dan niet met kinderen, er moet altijd van alles geregeld worden. Wat staat je te wachten als je gaat scheiden?
De periode waarin de beslissing om uit elkaar te gaan wordt genomen is vaak chaotisch en emotioneel. Verdriet, teleurstelling, woede en frustratie kunnen het nemen van beslissingen nog moeilijker maken. Willen we wel uit elkaar, wat is het beste voor onze kinderen en waar ben ik straks in financieel opzicht aan toe.
Mediation
Mediation is een hulpmiddel om in deze moeilijke periode toch in goed onderling overleg tot afspraken te komen. Mediation kan dan houvast en sturing bieden. Het zorgt er bovendien voor dat, als je kiest voor een specialist in het personen- en familierecht, je weet wat je rechten en plichten zijn en dat je geen onbezonnen beslissingen neemt.
Voorwaarde is wel dat je beiden bereid bent om een mediation traject in te gaan.
Het idee is dat door middel van ongeveer twee tot vijf bijeenkomsten alle zaken die in het kader van de scheiding geregeld moeten worden, besproken worden en dat de daarover gemaakte afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan. Daarna kan de echtscheiding formeel worden afgehandeld.
Mediation is bijna altijd sneller en goedkoper dan een procedure waarbij voormalig partners lijnrecht tegenover elkaar staan. Mensen zijn vaak ook meer tevreden met het resultaat en het is fijn als ouders in staat blijken samen de beslissingen te blijven nemen die het meest in het belang van hun kinderen zijn.
Advocaat
Als mediation geen optie is dan kan een familierecht advocaat je door een scheiding heen helpen. Ook dan is het van belang om zo veel mogelijk op een goede, respectvolle manier uit elkaar te gaan, al helemaal als u kinderen heeft. Des te eerder kan de blik weer op de toekomst gericht worden en het opbouwen daarvan.
Wanneer mensen er voor kiezen zich door een advocaat te laten bijstaan kan er nog steeds op ingezet worden om in goed onderling overleg tot afspraken te komen. Bijvoorbeeld in een viergesprek waarbij beide echtgenoten ieder met hun eigen advocaat om de tafel gaan.
Scheiden doe je samen, hoe vreemd dat ook klinkt. Een deskundige scheidingsmediator of familierecht advocaat kan u hierin bijstaan en adviseren.
Heeft u vragen over een voorgenomen scheiding, neem dan eens vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. U kunt bij ons terecht voor zowel mediation als bijstand van een advocaat.
Anneloes van Tuijn