24 maart 2020
Omgangsregeling
Vaak wordt voor de kinderen een zorg- of omgangsregeling getroffen als ouders uit elkaar gaan. Bij voorkeur leggen de ouders samen afspraken over de verdeling van de zorgtaken betreffende de kinderen vast. Lukt dit niet, dan kunnen zij naar de rechter stappen.
Soms zijn er redenen die ervoor zorgen dat (tijdelijk) geen contact tussen een kind en een van zijn of haar ouders plaats kan vinden, bijvoorbeeld omdat het niet veilig is. Je kunt de rechter dan verzoeken om de omgang stop te zetten.
De procedure voor beëindiging van de omgang
Ouders kunnen een verzoekschrift indienen bij de rechtbank om een zorg-of omgangsregeling te treffen of wijzigen. Een ouder kan de rechter ook verzoeken de omgang met de andere ouder (tijdelijk) stop te zetten. In zo’n geval wordt doorgaans de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld. Zij brengt dan advies uit aan de rechtbank. Contact kan slechts stopgezet worden als dit in het belang van het kind nodig is.
Het stopzetten van contact is tijdelijk van aard. De ouders waarvan recht op contact met het kind is ontzegt kan zich in geval van wijziging van omstandigheden tot de rechtbank wenden maar ook na verloop van een jaar kan de rechter verzocht worden opnieuw te oordelen over de contactregeling, aldus de Hoge Raad.
Heeft u vragen over de mogelijkheden van het vastleggen of wijzigen van een omgangsregeling in uw situatie, neem dan even contact op.
Anneloes van Tuijn