Een PGB-houder is werkgever!
In die zaak was de werkgever een hulpbehoevende, die over een PGB (persoonsgebonden budget) beschikte. Sinds eind 2006 werkte werkneemster voor hem en zij werd uit dat PGB betaald. Eind 2015 krijgen beiden een woordenwisseling, waarop de werkneemster de woning verlaten heeft. De volgende dag is zij nog terug gekomen om wat spullen op te halen. De huissleutel weigerde zij af te geven. Op enig moment vorderde deze werkneemster loon en een transitievergoeding (omdat zij meer dan 2 jaar in dienst was). In diezelfde procedure heeft de werkgever de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dat gebeurde per 10 maart 2016. De kantonrechter heeft de loonvordering toegewezen, maar kende geen vergoeding toe. Wat het loon betreft, hoefde dat pas betaald te worden vanaf het moment dat de werkneemster officieel kenbaar gemaakt had, dat zij bereid was om te werken. Dat had zij gedaan per 9 januari 2016.
Van die uitspraak ging werkneemster in hoger beroep. Ook al is de werknemer geen rechtpersoon, maar een privépersoon, die is aangewezen op zorg van een derde, toch wordt hij als regulier werkgever beschouwd. Wanneer er onder het nieuwe arbeidsrecht sprake is van een dienstverband van twee jaar of langer, is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd. In dat geval heeft de rechter geen andere keuze dan de wet te volgen. Deze PGB-houder kon dus nog eens vanaf 9 januari 2016 twee maanden een loon voldoen van omstreeks € 1.000,– netto per maand plus de transitievergoeding, die uitkwam op een bedrag van zo’n € 3.500,– bruto.
Ook de PGB-houder zou ik dus aanraden, alvorens een arbeidsovereenkomst aan te gaan, zich eerst juridische te laten informeren. Zo zou het wellicht beter zijn om eerst een contract voor bepaalde tijd aan te gaan, want beëindiging van een contract voor onbepaalde tijd kan, wanneer een werknemer niet mee wil werken aan beëindiging, alleen via een procedure bij de kantonrechter, afgezien van de situatie dat bij opname van een PGB-houder de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt.
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht