De artikel 96 Rv-procedure
Door advocaten wordt over het algemeen een procedure gevoerd via een verzoekschrift- of dagvaarding. Naast deze procedures is er nog een andere procedure waarvan gebruikgemaakt kan worden en wel de zogenaamde artikel 96 Rv-procedure. Deze procedure gaat iets anders in zijn werk, want partijen dienen tijdens deze procedure samen te werken waarbij de procedure grotendeels zelf ingekleurd kan worden.
Partijen kunnen zich tijdens de artikel 96 Rv-procedure gezamenlijk tot een kantonrechter naar keuze wenden. Daarnaast is het ook mogelijk dat één van de partijen deze procedure opstart, waarmee dan de andere partij instemt.
Voorwaarden
Voor deze procedure is het van belang dat partijen samen willen werken en dat de rechtsgevolgen ter vrije bepaling van partijen staan. Ter vrije bepaling houdt in dat de rechtsvraag het toe moet laten dat partijen zelf afspraken kunnen maken en regelingen kunnen treffen om zelf de wijze van procederen te bepalen en zij daarmee van de wettelijke regelingen af kunnen wijken. Daarnaast dient de kwestie niet in strijd te zijn met de goede zeden of de openbare orde. Bepaalde procedures zijn niet geschikt voor een 96-Rv procedure. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwesties binnen het bestuursrecht, personen- en familierecht en het faillissementsrecht.
De wijze van procederen
De procedure kan op verschillende manier aanhangig gemaakt worden. Dit mogen partijen dan ook zelf bepalen. Veelal wordt in de praktijk deze procedure aanhangig gemaakt met een (gezamenlijk) verzoekschrift. In dit verzoekschrift kunnen de standpunten en argumenten van beide partijen opgenomen worden en wordt een kantonrechter aangewezen. Vervolgens wordt in samenspraak met de kantonrechter de wijze van procederen bepaald. Partijen kunnen afspraken maken over het aantal schriftelijke rondes, of zij een enkelvoudige of meervoudige kamer willen en of zij het recht op hoger beroep willen voorbehouden, want in eerste instantie hebben partijen geen recht op hoger beroep.
Voordelen
Deze procedure biedt een aantal voordelen. Een groot voordeel van deze procedure is dat partijen zelf een kantonrechter naar keuze kunnen kiezen. Op die manier kunnen partijen voor een ervaren en gespecialiseerde kantonrechter kiezen, maar ook voor een zittingsplaats die voor beide partijen goed bereikbaar is. Dat kan voor een specifieke vraag of kwestie een groot voordeel zijn. Daarnaast verloopt deze procedure over het algemeen sneller, omdat partijen zelf de wijze van procederen kunnen bepalen en doordat hoger beroep in eerste instantie niet mogelijk is. Doordat partijen zelf de wijze van procederen kunnen bepalen in samenspraak met de kantonrechter, wordt de procedure eenvoudiger en informeler.
Heeft u een vraag over deze procedure of over een bepaalde kwestie? Neem dan gerust contact met mij op!
Mr J. (Hanneke) van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat arbeidsrecht ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht