20 november 2012
Met de komst van en de stijging in het gebruik van mobiel internet heeft zich ook weer een nieuwe ontwikkeling voorgedaan in het sturen van berichten. Het versturen van betaalde sms-jes via de telefoonbundel lijkt volledig achterhaald door de komst van “WhatsApp”. De rechtbank in Groningen heeft nu geoordeeld dat een WhatsApp-bericht een rechtsgeldig bewijs is, omdat naast het bericht twee vinkjes zijn geplaatst en dus zonder meer kan worden aangenomen dat het bericht succesvol is afgeleverd.
De casus
In deze zaak ging het om een werknemer die volgens de werkgever op grond van haar uitspraken bewust zelf ontslag zou hebben genomen. Volgens de Kantonrechter dient echter – volgens vaste jurisprudentie – bij ontslagname door een werknemer sprake te zijn van een “duidelijke en ondubbelzinnige verklaring van de werknemer waaruit blijkt dat deze de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wenst”. Hierbij rust een bijzondere onderzoeksplicht op de werkgever, waarbij deze zich moet afvragen of de werknemer het ontslag, met de daarbij horende nadelige gevolgen, daadwerkelijk wenst. In dit geval waren de uitlatingen van de werknemer gedaan in een gespannen en geïrriteerde toestand en de Kantonrechter oordeelde dan ook dat de werkgever niet zorgvuldig genoeg was geweest en haar onderzoeksplicht had geschonden.
WhatsApp-bericht
De werknemer heeft zich namelijk de dag nadat het bovenstaande was voorgevallen ziek gemeld per WhatsApp-bericht, waaruit ook zou blijken dat de werknemer het ontslag niet beoogde. Maar de werkgever ontkende dat zij het WhatsApp-bericht had ontvangen. De Kantonrechter heeft hierover overwogen dat het bericht succesvol is afgeleverd op het apparaat van de werkgever, aangezien naast het WhatsApp-bericht de – voor de gebruikers welbekende – twee vinkjes zijn geplaatst. De ziekmelding heeft de werkgever dus bereikt en dat is voor de rechter voldoende. De werkgever had hieruit moeten begrijpen dat de werknemer geen ontslagname voor ogen had en uiteindelijk wordt de werkgever dan ook veroordeeld het salaris van de werknemer door te blijven betalen.
Juridische tip
In deze tijd met alle digitale communicatiemiddelen die voorhanden zijn, zullen dergelijke uitspraken geen uitzondering blijven: de ontwikkeling van bewijsmiddelen zet zich voort van aangetekende brief, fax, e-mail, sms naar WhatsApp-bericht en naar andere communicatievormen. Juridisch inhoudelijk handelt de casus echter over de vraag of sprake is van een bewuste ontslagname van de werknemer. Zoals ook uit de uitspraak blijkt, rust bij dat soort uitspraken van werknemers op de werkgever een bijzondere onderzoeksplicht. De werkgever moet zich afvragen of de werknemer het ontslag, met de daarbij horende nadelige gevolgen, daadwerkelijk wenst. Heeft u vragen over een eventuele ontslagname door een werknemer, een algemene vraag over ontslag of wilt u weten of een bepaald bericht als bewijs kan dienen, neem dan gerust contact op.
Joost Hofman