14 mei 2013
Partneralimentatie en een nieuwe relatie
Meestal bestaat na beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een recht op partneralimentatie. Dit recht komt voort uit de wettelijke verplichting van echtgenoten om elkaar te onderhouden. Maar wanneer stopt de partneralimentatie?
In de meeste gevallen geldt een wettelijke termijn waarna de betalingsverplichting voor partneralimentatie automatisch stopt. Maar de verplichting tot het betalen van partneralimentatie stopt ook als de ontvangende partij een nieuwe relatie aangaat en met de nieuwe partner samenwoont als waren zij gehuwd.
De procedure
In deze zaak betaalde de man partneralimentatie aan zijn ex-vrouw. De man was echter, van meet af aan, van mening dat hij geen onderhoudsverplichting zou hebben jegens de vrouw, daar zij op het moment van echtscheiding, in 2011, al een nieuwe relatie had en naar mening van de man met deze nieuwe partner samenwoonde als waren zij gehuwd.
Recherchebureau
De man heeft een paar maanden na de echtscheiding een recherchebureau ingeschakeld. Het rapport dat door het recherchebureau werd opgesteld is in deze procedure als bewijs overgelegd. Dit bureau heeft over een periode van ongeveer vier maanden de vrouw geobserveerd.
Uit het rapport bleek onder meer dat de vrouw en haar nieuwe partner zowel in het appartement van de vrouw als daarbuiten veel tijd met elkaar doorbrengen, dat zij hun affectie over en weer openlijk uitten, dat ook de zoon van de vrouw deel uitmaakt van de relatie en dat de nieuwe partner over een sleutel van het appartement van de vrouw beschikt.
De uitspraak van de rechtbank
De rechtbank concludeert dat de vrouw en haar nieuwe partner een bestendige invulling geven aan hun affectieve relatie die getuigt van een (praktisch) dagelijks samenleven in een lotsverbondenheid gedurende een langere periode en dat daarom sprake is van samenleven als ware zij gehuwd.
Dat de vrouw en haar nieuwe partner, die al meer dan drie jaar een relatie hebben, ieder een eigen appartement hebben maakt dit niet anders. Het aanhouden van een eigen woning sluit samenwonen niet uit. Ook het op schrift gescheiden houden van financiën zegt niets over de daadwerkelijke geldstromen.
Terug betalen
De rechtbank is van mening dat art. 1:160 BW van toepassing is. De vrouw dient de te veel ontvangen onderhoudsbijdragen aan de man terug te betalen. Omdat de vrouw de man niet tijdig geïnformeerd heeft over haar samenleving moet zij daarnaast ook de, door de rechtbank gematigde, kosten voor het rechercherapport, van € 51.761,65 aan de man terug betalen.
Juridische tip
Betaalt of ontvangt u partneralimentatie. Wilt u weten of dit recht op een financiële bijdrage nog bestaat, of dat deze bijdrage, zou moeten stoppen te hoog of te laag is, neem dan eens contact op.
Anneloes van Tuijn