26 november 2013
Nevenactiviteiten zijn betaalde of onbetaalde activiteiten die je verricht naast je baan. In principe zijn nevenactiviteiten toegestaan, maar werkgevers kunnen dit ook verbieden. Vaak dien je bij de meeste werkgevers eerst toestemming te vragen of staan hierover bepalingen in de van toepassing zijnde CAO. In de casus die ik hieronder zal bespreken verrichtte een muziekdocent niet alledaagse nevenactiviteiten. De muziekdocent was naast docent namelijk ook naaktmodel en stripper.
Casus
Na een anonieme klacht (van een aantal ouders) wordt een muziekdocent ten aanzien van zijn nevenactiviteiten als naaktmodel en stripper allereerst op non actief gesteld en daarna op staande voet ontslagen. De muziekschool geeft hiervoor een aantal redenen, die ook ongeveer zo zijn omschreven in de geldende CAO. De docent zou geen toestemming hebben gevraagd voor zijn nevenactiviteiten als naaktmodel en stripper, de muziekschool is van mening dat deze nevenactiviteiten niet verenigbaar zijn met zijn functie als docent en de reputatie van de muziekschool zou hierdoor kunnen worden geschaad. De muziekdocent is het niet eens met het ontslag op staande voet en start een kort geding procedure, waarin hij loon(doorbetaling) en wedertewerkstelling vordert.
Oordeel kantonrechter
De kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet niet in stand kan blijven en de muziekdocent weer aan het werk moet kunnen gaan op de muziekschool. De Muziekschool is van mening dat de activiteiten van de muziekdocent als ongepast dienen te worden gezien. De kantonrechter geeft echter aan dat kijkend naar de tijdsgeest en de daarbij behorende hedendaagse televisie programma’s, reclames, muziekclips e.d. niet in valt te zien dat de activiteiten een probleem vormen om naar behoren als docent te kunnen functioneren. Daarbij vindt de kantonrechter dat de muziekdocent terecht opmerkt dat zijn geval onder meer vergelijkbaar is met deelname aan de Gay-parade, waarbij ook wordt gestript en erotisch entertainment wordt geboden en waarvan niet gezegd kan worden dat dit door de huidige maatschappij als onethisch wordt gezien en onacceptabel voor een docent. Tevens heeft de muziekdocent aangegeven dat hij zijn activiteiten wil staken. Uiteraard kunnen ouders hier niet van gediend zijn en dient de muziekschool rekening te houden met deze mogelijke gevoeligheden, maar dat rechtvaardigt nog geen ontslag op staande voet volgens de kantonrechter. De muziekschool wordt veroordeeld om de docent weer toe te laten tot zijn werkzaamheden en om het loon door te betalen met een wettelijke verhoging over de maanden die nog niet waren voldaan.
Juridische tip
Nevenactiviteiten zijn in beginsel toegestaan, maar het is verstandig hierover met de werkgever te overleggen, dan wel toestemming te vragen. Dit kan, zoals hierboven is gebleken, tot problemen leiden indien deze niet (volledig) worden gemeld. In dit geval was geen sprake van een dringende reden voor ontslag, maar het kan zomaar wel zeer grote gevolgen voor een werknemer. Mocht u hier als werknemer, dan wel als werkgever vragen over hebben of over arbeidsrecht in het algemeen, neem dan gerust contact op.