26 mei 2015
Staatssecretaris Teeven heeft een concept wetsvoorstel “Scheiden zonder rechter” geïntroduceerd. De achterliggende gedachte is mooi, de vraag is echter of het in de praktijk ook mooie resultaten oplevert.
Ook nu al kunnen echtgenoten, die zich daarvoor in willen zetten, onderling tot goede afspraken komen zonder dat een rechter zich daarin mengt, partijen krijgen doorgaans echter wel de broodnodige juridische informatie van de advocaat die het verzoek indient, vervolgens is het slechts een kwestie van formaliseren via de rechtbank.
Het Wetsvoorstel scheiden zonder rechter sluit de ogen voor het feit dat men in het algemeen niet weet waar hij of zij vanuit juridisch oogpunt staat op het moment van echtscheiding. Daarbij komt dat een veelvoud van dienstverleners, waaronder een groot aantal met (te) weinig kennis van het personen- en familierecht, tegenwoordig “hulp” aanbied bij het maken van afspraken over de gevolgen van een echtscheiding. Ondeskundige hulp brengt partijen alleen maar verder van huis, immers het schept mogelijk onrealistische verwachtingen en leidt tot onhoudbare afspraken, die tot verdere conflicten en escalatie kunnen leiden.
Voordat daar misverstanden over ontstaan, ik denk niet dat de advocatuur minder te doen zal hebben, in tegendeel. Wanneer het wetsvoorstel “Scheiden zonder rechter” doorgang vindt zal naar mijn verwachting een groot aantal procedures volgen om de gevolgen van een slecht geregelde echtscheiding op een later moment alsnog, met de hulp van een gespecialiseerd advocaat, te regelen. Zo worden absoluut geen kosten voorkomen. Ex-echtgenoten zullen mijns inziens juist veel langer blijven hangen in de afwikkeling van de echtscheiding en conflicten lopen verder op.
Gespecialiseerde advocaten kunnen hulp bieden bij het maken van afspraken door de op dat moment tussen echtgenoten geldende rechten en plichten in kaart te brengen en deze toe te lichten. Op basis van die informatie zal men, veel beter, in staat zijn om direct gedegen en voor de toekomst bestendige afspraken te maken. Hierdoor kan het proces van de echtscheiding kan zo sneller worden afgerond ontstaan minder conflicten en partijen kunnen sneller een start maken met hun “nieuwe” leven.
Anneloes van Tuijn