Zwangere werkneemster
Een werkneemster die zwanger is, hoeft dat niet vooraf aan haar werkgever te melden. Dat zou, aldus het College voor de Rechten van de Mens, een verboden onderscheid naar geslacht betekenen. Achterliggende idee is, dat zou zij daartoe wel verplicht zijn, de kans groot is, dat zij niet aangenomen wordt. Soms leidt dat tot situaties, die begrijpelijkerwijze lastig voor een werkgever zijn.
In deze casus is de werkneemster voor bepaalde tijd aangenomen voor de duur van een bepaalde opdracht. Die arbeidsovereenkomst werd per 1 januari 2015 verlengd tot 31 augustus 2015, waarbij werkneemster een hoger salaris bedongen heeft. Op 5 januari 2015 heeft zij de werkgever laten weten, dat zij zwanger is en dat zij met ingang van 1 april 2015 met zwangerschapsverlof zal gaan. Daarop heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst vernietigd op grond van dwaling (oftewel, zou de werkgever vooraf geweten hebben, dat werkneemster zwanger was, dan zou het contract niet verlengd zijn). De werkgever merkte daarbij op, dat werkneemster wist dat zij de klus waar zij voor aangenomen was, niet kon klaren. Werkneemster maakte tegen die vernietiging bezwaar en vorderde in een kort geding doorbetaling van loon en wedertewerkstelling.
De werkgever werd veroordeeld tot loondoorbetaling. Het feit dat de werkgever extra kosten moet maken, omdat de werkneemster een hoger salaris wilde hebben, terwijl zij niet kon werken, leidde niet tot een ander oordeel. De vordering tot wedertewerkstelling werd niet gehonoreerd, omdat het zwangerschapsverlof op dat moment al voor de deur stond.
Juridische Tip
Vragen naar de gezondheid of een mogelijke zwangerschap is niet toegestaan, maar de werkgever kan vragen of zij gedurende de hele periode waarvoor zij aangenomen wordt, beschikbaar is. Ook in zo’n situatie kan ik niet uitsluiten, dat bij ontkenning door de werkneemster, deze werkneemster toch beschermd wordt, maar mogelijk kan zo’n vraag enig soelaas bieden.
RECENTE BLOGS
Het rechtsvermoeden van arbeidsomvang: wat houdt het in?
Geldigheid huurprijswijzigingsbedingen
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht