Au pairs
Vaak hoor ik om mij heen, dat het inhuren van een au pair goedkoper is dan opvang in bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. De vraag is of dat zo is.
De consequenties kwamen in het vervolg van deze zaak weer eens duidelijk naar voren. Mevrouw X (33 jaar) is per 1 oktober 2008 als au pair gaan werken bij een echtpaar. Zij is bij hen in huis gaan wonen en kreeg de zorg opgedragen voor de twee kinderen en heeft ook huishoudelijk werk verricht. Na afloop van de au pair periode van een jaar is zij tegen dezelfde vergoeding door blijven werken. Per 1 januari 2013 is die vergoeding verhoogd. Tijdens de vakantie, in februari 2013, van het gezin heeft de au pair de woning verlaten en een brief van haar gemachtigde achtergelaten, waarin zij doorgaf dat zij ziek was en stelde dat sprake was van een reguliere arbeidsovereenkomst, wat in feite juist was (voldaan was aan de vereisten van: loon/arbeid/gezag). Dat betekende dat zij aanspraak kon maken op betaling van het minimumloon (ook over de ziekteperiode!), vakantietoeslag en recht had op vakantiedagen. Plus een boete voor te late betaling!
De rechter heeft die vorderingen in kort geding toegewezen.
In de (bodem)zaak ging het mede om de vraag of kost en inwoning tot een bedrag van € 500,– per maand in mindering gebracht kon worden op die vorderingen. In principe is het volgens de Wet Minimum Loon sinds 1 januari 2015 niet toegestaan om dat soort kosten in natura te betalen. Toch kwam de rechter het echtpaar op dit punt tegemoet. Feitelijk was de au pair volgens de rechter met dit recht ‘verrijkt’ en was het redelijk dat dit bedrag terugbetaald zou moeten worden. Het ging om een fors bedrag van in totaal € 19.250,– aan kost en inwoning. Met deze uitspraak is niet automatisch gezegd, dat dit soort kosten altijd in mindering gebracht kunnen worden. Het kan zo maar zijn dat een rechter in een vergelijkbare zaak oordeelt, dat kost en inwoning conform de wet níet in natura betaald mogen worden.
Mijn advies bij de keuze welke opvang voor de kinderen het voordeligst is, ‘meten is weten’!
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht