Vaak ontstaat de vraag bij een oproepovereenkomst wat een werknemer nu wel en niet kan vorderen aan loon. Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft daar onlangs weer een uitspraak over gedaan. Het ging in die zaak om een taxichauffeuse, die na beëindiging van het contract voor bepaalde tijd ook loon vorderde over de periode dat zij niet was opgeroepen, maar waar zij wel beschikbaar was voor arbeid.
Ook vorderde zij betaling van drie uur loon voor iedere oproep, die korter duurde dan drie uur.
Het Hof oordeelde dat de oproepovereenkomst inhoudt, dat alleen loon verschuldigd is over de tijd dat een werknemer opgeroepen is. Die uitspraak is ook in lijn met Europese regelgeving.
Wat de andere vordering betrof, kreeg zij wel gelijk. Met name in de taxiwereld kan het voorkomen, dat een taxirit bijvoorbeeld een uur duurt. In dat geval is de werkgever verplicht om drie uur loon door te betalen.
Een andere zaak is, maar dat was niet gevorderd, dat wanneer een werknemer meer dan drie maanden een bepaald aantal uren gewerkt heeft, de werknemer in beginsel recht op loon heeft over het gemiddelde van die uren. Wanneer dus bijvoorbeeld een 0-urencontract of een contract voor 10 uur per week overeengekomen is en de werknemer heeft in die drie maanden bijvoorbeeld 15 uur gewerkt, dan heeft de werknemer na die periode recht op uitbetaling van 15 uur, ook al is hij na die drie maanden voor minder uren opgeroepen. Dat geldt ook voor de situatie dat de werknemer uitvalt. Het ziekengeld wordt dan berekend over het gemiddeld aantal uren over de laatste drie maanden. De werkgever is gewaarschuwd! Belangrijk is het gemiddeld aantal uren bij te houden en wisseling aan te brengen in de oproepen.
Mr J. (Hanneke) van Haarlem