Coronarechtspraak IV
Een werkgever mag een werknemer niet dwingen om te komen werken, als de veiligheid op de werkplek onvoldoende wordt gewaarborgd. Dit geldt zeker als een werknemer tot de risicogroep behoort voor het coronavirus. In deze uitspraak dacht een werkgever wel heel ver te gaan en deze blog borduurt voort op eerdere coronarechtspraak.
Procedure
Werknemer is sinds 2007 in dienst als kwaliteitsmanager. Werknemer valt in de risicogroep voor het coronavirus. Tussen de werknemer en de directeur van het bedrijf ontstaat rond half maart 2020 een discussie over het coronabeleid op de werkvloer. Thuiswerken is niet toegestaan van de werkgever. Vervolgens meldt de werknemer zich ziek op 13 juli 2020 en de bedrijfsarts is van mening dat sprake is van een arbeidsconflict. Werknemer moet rust nemen om zijn emoties te verwerken en te herstellen. Op 13 augustus stuurt de werkgever, ondanks het advies van de bedrijfsarts, werknemer een beëindigingsvoorstel.
Een paar dagen later werd ook een vacature voor dezelfde functie online geplaatst. Op 3 september verzoekt de werkgever de werknemer in gesprek te gaan, maar werknemer weigert dit op advies van de bedrijfsarts. De werkgever zet vervolgens het loon stop. De bedrijfsarts stelt vast dat werknemer zijn werkzaamheden vanuit huis kan oppakken, maar werkgever oefent nogmaals druk uit op de werknemer om op het kantoor te komen werken. De werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de rechter.
Oordeel van de rechter
De kantonrechter oordeelt dat sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding en ontbindt de arbeidsovereenkomst. Wel wordt een billijke vergoeding aan de werknemer toegekend, omdat het gedrag van de werkgever ernstig verwijtbaar is geweest. Een werkgever heeft een vergaande verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. De werkgever heeft in strijd gehandeld met de RIVM-richtlijnen door zijn werknemers, zelfs met klachten, naar het kantoor te laten komen. Daarnaast heeft de werkgever de adviezen van de bedrijfsarts aan zijn laars gelapt door de druk onnodig op te voeren en het loon stop te zetten. Dit soort situaties zorgen voor interessante ontwikkelingen op het gebied van ‘coronarechtspraak’.
Heeft u een geschil met uw werkgever of twijfelt u aan het coronabeleid bij u op de werkvloer? Neem gerust contact met mij op via 073-613 23 18 of stuur een mail naar info@vzb.nl
Hanneke van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat Arbeidsrecht ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Wat als de beloofde actieradius van een elektrische auto tegenvalt?
Tips voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een faillissement
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht