23 juli 2020
De zomervakantie is een periode waarbij veel mensen, ook gescheiden ouders en hun kinderen, op vakantie gaan naar het buitenland, ook dit jaar. Door covid-19 ziet een vakantie naar het buitenland er anders uit. Je moet bepalen of het verantwoord is om naar een bepaalde plek te reizen en rekening houden met alle geldende maatregelen op de bestemming. Voor gescheiden ouders geldt bovendien dat zij een, door de andere ouder ondertekende, toestemmingsverklaring nodig hebben.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een kaart opgesteld met gele en oranje regio’s waarvan de meeste Europese delen geel zijn. Dit betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn, maar dat je daar wel naar toe kunt gaan voor een vakantie. Voor landen en regio’s met een oranje kleur geldt dat de overheid dringend afraadt om daarheen te gaan.
Als de andere ouder geen toestemming geeft voor een vakantie kan de rechter worden verzocht om vervangende toestemming, zodat de vakantie toch door kan gaan.
In een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 31 maart 2020 heeft de rechter een moeder deze vervangende toestemming verleend. Moeder wilde met haar minderjarige kinderen in augustus op vakantie naar Turkije. Vader weigerde. De rechtbank oordeelde als volgt: ten tijde van de mondelinge behandeling geldt in Turkije een oranje reisadvies in verband met het Corona virus, en wordt geadviseerd om alleen noodzakelijke reizen te maken. Een vakantie is niet aan te merken als een noodzakelijke reis. Indien dit reisadvies echter wordt bijgesteld naar geel, ziet de rechtbank geen aanleiding om het verzoek van moeder af te wijzen. De rechtbank verleent moeder toestemming om met de minderjarigen op vakantie te gaan naar Turkije in augustus, tenzij het advies in augustus luidt om alleen noodzakelijke of helemaal geen reizen te maken (oranje reisadvies).
Afgelopen week heeft de rechtbank den Haag in een verzoek om vervangende toestemming afgewezen. De vervangende toestemming werd door vader gevraagd voor een vakantie naar Italië bij “code geel”. De rechter vond echter dat de veiligheidsrisico’s, die het reizen naar een “code geel” gebied met zich meenemen, in combinatie met gezondheid minderjarige, die tot risicogroep COVID-19 gerekend wordt, noopten tot afwijzing van het verzoek.
Buiten de vraag of toestemming wordt verleend voor een vakantie zitten er op dit moment meer haken en ogen aan een vakantie naar het buitenland. Reisverzekeringen dekken vaak niet (alles) als je op vakantie bent gegaan naar een land met een oranje reisadvies. Wat zijn de gevolgen voor de zorgregeling en je dienstverband of inkomen als het niet lukt om terug te reizen naar huis door een plotselinge Lock down op je bestemming of als het reisgezelschap na terugkomst in quarantaine moet.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust contact op.
Mr. Anneloes van Tuijn