5 mei 2020
Na een echtscheiding kan tussen ex-partners een recht op kinder- en/of partneralimentatie ontstaan. De hoogte van deze alimentatie wordt vastgesteld ten tijde van de scheiding en zal als in de financiële situatie niets veranderd in principe niet wijzigen, op de jaarlijkse indexering na. Het komt echter geregeld voor dat er wel degelijk dingen veranderen. Soms kan de alimentatieplichtige de bijdrage zoals die eerder is vastgesteld niet meer (geheel) voldoen. Partijen kunnen dan de alimentatie in onderling overleg wijzigen. Lukt het niet om er samen uit te komen dan kan een verzoek gedaan worden bij de rechter.
Procedure
Wanneer een verzoekschrift wordt ingediend bij de rechtbank moet de verzoekende partij aantonen dat er sprake is van gewijzigde omstandigheden. Een voorbeeld van zo’n omstandigheid is verlies van inkomsten. In de huidige coronacrisis komt het regelmatig voor dat ondernemers te maken krijgen met grote omzetdalingen, met alle gevolgen van dien.
Dat de invloed van een crisis tot een verlaging van een te betalen onderhoudsbijdrage kan leiden blijkt onder andere uit deze zaak.
Oordeel van het hof
In deze zaak had de man een onderhoudsplicht. Ten tijde van de economische crisis destijds had de man een eigen schildersbedrijf. De man heeft in het kader van de procedure met stukken aangetoond dat zijn inkomsten door de crisis hard terug liepen en dat hij geen draagkracht had om de bijdrage te blijven betalen. Het Hof was met de man van mening dat hij werkte in een sector die bijzonder hard getroffen werd door de crisis. Het inkomensverlies was de man volgens het Hof dan ook niet aan te rekenen. De alimentatieplicht van de man is met terugwerkende kracht op nihil gesteld.
Juridische tip
Inkomstenverlies als gevolg van een crisis kan verlaging van de alimentatie rechtvaardigen. Overigens kan het wegvallen van inkomen van de alimentatiegerechtigde soms ook een verhoging van een alimentatieplicht rechtvaardigen. e in uw situatie, neem dan even contact op.
Anneloes van Tuijn